Ce este rezerva pentru stabilizarea frecvenței (RSF)?

Ce este rezerva pentru stabilizarea frecvenței (RSF)?

Rezerva pentru stabilizarea frecvenței, cunoscută și sub denumirea de rezervă de reglaj primar (RSF), este un mecanism utilizat de operatorii de transport și de sistem (OTS) pentru a menține stabilitatea și fiabilitatea rețelei electrice. Este un răspuns rapid și automat la modificările bruște ale cererii sau ofertei de energie electrică, care ajută la stabilizarea frecvenței sistemului în limite acceptabile. RSF acționează ca o plasă de siguranță, asigurând corectarea rapidă a abaterilor de frecvență.

FCR, aFRR and mFRR scheme

RSF este un tip de serviciu auxiliar. Acesta acționează ca o rezervă de control primar, ceea ce înseamnă că este prima măsură care se utilizează atunci când frecvența rețelei deviază de la intervalul normal de funcționare. Aceasta este utilizată doar pentru stabilizarea inițială a rețelei, după care îi iau locul aRRF și mRRF.

Cum funcționează RSF?

Principalul obiectiv al Rezervei pentru Stabilizarea Frecvenței este de a readuce frecvența rețelei la valoarea sa nominală în urma unor perturbații. Acest lucru se poate întâmpla, de exemplu, atunci când există o creștere bruscă a cererii sau când un furnizor nu mai produce energie.

Atunci când apare o abatere bruscă de frecvență de acest tip, RSF se activează. Rezerva de energie este imediat injectată sau retrasă din rețea pentru a echilibra dezechilibrul dintre cerere și ofertă. Astfel, frecvența se stabilizează.

Furnizorii de RSF, de obicei centrale electrice sau alte unități generatoare mari, sunt contractați pentru a menține o capacitate de rezervă prestabilită. Acești furnizori sunt dotați cu sisteme de control care monitorizează permanent frecvența rețelei. Atunci când este detectată o abatere, sistemul de control ajustează rapid producția capacității de rezervă pentru a echilibra variația de frecvență. Timpul de răspuns al RSF este, de obicei, de ordinul secundelor, asigurând o corecție rapidă.

Piața RSF este adesea organizată prin intermediul unui mecanism de echilibrare, în cadrul căruia furnizorii licitează capacitatea de rezervă disponibilă și costurile asociate. Operatorii de rețea selectează ofertele cele mai competitive, luând în considerare factori precum costul, disponibilitatea și localizarea. Acești furnizori se angajează apoi să mențină capacitatea de rezervă convenită și sunt compensați în consecință.

Ce tipuri de servicii auxiliare există? Care sunt diferențele?

După cum am menționat anterior, RSF este un tip de servicii auxiliare. Asemeni aRRF și mRRF – toate trei descriu diferite servicii de rezervă de frecvență. Aceste produse variază în ceea ce privește timpii de activare și modul în care acționează pentru a echilibra energia.

RSF reprezintă rezerva primară pentru stabilizare a frecvenței și este cunoscută și sub denumirea de rezervă de reglaj primar. Rezerva primară este utilizată pentru a stabiliza rapid rețeaua în 30 de secunde (activată automat în generatorul centralei electrice). De exemplu, centralele hidroelectrice și generatoarele cu baterii ajustează instantaneu cantitatea de energie electrică disponibilă ca răspuns la o abatere de frecvență în întreaga Europă. Rezerva primară este utilizată doar pentru stabilizarea inițială și este suplimentată de controlul secundar cât mai repede posibil, astfel încât RSF să poată fi pregătită pentru următoarea activare.

aRRF reprezintă rezerva pentru restabilirea frecvenţei activată automat și este cunoscută și sub denumirea de rezervă de reglaj secundar. Rezerva secundară trebuie să fie activată fie în 7,5 minute, fie în 5 minute, în funcție de țară. aRRF este furnizată de mai multe tipuri de dispozitive diferite, principala cerință fiind ca acestea să poată fi complet activate în timpul prevăzut. Este posibilă combinarea dispozitivelor, cum ar fi o baterie și o centrală de biogaz, pentru a crea un singur dispozitiv care să fie atât rapid de activat, cât și capabil să fie activat pentru o durată mai lungă. 

mRRF înseamnă rezerva pentru restabilirea frecvenţei activată manual cunoscută și sub denumirea de rezervă de reglaj terțiar. Dispozitivele care funcționează pe mRRF trebuie să fie activate în 15 sau 12,5 minute, în funcție de legislația locală. Aceste dispozitive sunt întotdeauna activate manual - pe baza cererii dispecerilor OTS, ceea ce înseamnă că un dispecer va alerta operatorul dispozitivului pentru a activa dispozitivul la momentul specificat.

Graph showing how FCR, aFRR and mFRR are sequentially triggered and build on each other.

Când se activează RSF?

În Europa, operatorii de transport și de sistem (OTS) trebuie să mențină o frecvență de 50 Hz pentru a asigura echilibrul în rețea. RSF lucrează pentru a restabili rapid frecvența la nivelul său normal.

În conformitate cu reglementările Rețelei Europene a Operatorilor de Transport și Sistem pentru Energie Electrică (ENTSO-E), activarea completă a rezervei de frecvență trebuie să fie accesibilă în maximum 30 de secunde și să acopere o durată de 15 minute. Atunci când variația de frecvență este în afara cerinței între 49,99 Hz și 50,01 Hz, furnizorii de RSF trebuie să prezinte volumul solicitat de OTS.

După 30 de secunde, aRRF ia gradual locul RSF.

Ce este rezerva pentru stabilizarea frecvenței (RSF)?

Rezerva pentru stabilizarea frecvenței este un instrument indispensabil pentru menținerea stabilității sistemului energetic. Răspunzând rapid la dezechilibrele dintre cererea și oferta de energie electrică, RSF ajută la restabilirea frecvenței rețelei la valoarea sa nominală, prevenind întreruperile și asigurând o alimentare stabilă și fiabilă cu energie electrică. Pe măsură ce peisajul energetic continuă să evolueze cu o integrare sporită a surselor regenerabile, importanța rezervei pentru stabilizarea frecvenței va crește, facilitând un sistem energetic mai sustenabil și mai durabil.

În calitate de proprietar de active energetice, s-ar putea să fiți interesat să găsiți modalități de a genera mai multă valoare din activele dumneavoastră.

Nano Energies are expertiză în domeniul serviciilor auxiliare și vă poate ajuta să optimizați funcționarea activelor dumneavoastră și să le creșteți valoarea. Prin parteneriatul cu noi, puteți profita de tehnologia noastră avansată și de expertiza noastră pentru a lua decizii în cunoștință de cauză cu privire la modul în care să vă gestionați cât mai eficient activele energetice. Dacă doriți să aflați mai multe despre cum vă putem ajuta, nu ezitați să ne contactați pentru mai multe informații. Ne-ar face plăcere să discutăm cu dvs. și să vă răspundem la orice întrebări aveți.