Ordine de merit

Ordine de merit

Ordinea de merit este un sistem de clasificare prin care se determină ordinea în care ar trebui utilizate diferite surse de energie electrică pentru a satisface cererea. Aceasta se bazează pe costul marginal al fiecărei surse, sursele cu cel mai mic cost fiind utilizate primele. Acest sistem optimizează utilizarea unor centrale electrice și resurse diverse, menținând în același timp un mediu de piață echitabil pentru producătorii participanți.

Prețul energiei electrice pe bursă

Să începem cu începutul. Trebuie să explicăm pe scurt cum funcționează stabilirea prețurilor energiei pe bursă pentru a înțelege ordinea de merit.

Piața energiei electrice se comportă ca orice altă piață - pe baza cererii și a ofertei. Atunci când cererea de energie electrică depășește oferta, prețul energiei pe bursă crește, și viceversa. Cererea de energie electrică a clienților este evaluată în mod constant în funcție de cele mai mici prețuri oferite de centralele electrice individuale.

Centralele electrice produc electricitate doar atunci când este profitabil, adică atunci când prețul de vânzare pe unitate de energie electrică este mai mare decât costul de producție. Deoarece costurile de producție variază de la o centrală la alta, diferite centrale stabilesc diferite prețuri minime la care sunt dispuse să vândă energie electrică pe bursă. Să luăm ca exemplu o centrală electrică pe cărbune. În comparație cu o centrală solară, aceasta trebuie să plătească pentru combustibil și pentru certificatele de emisii, așa că va vinde la un preț minim mai ridicat pe piață.

Detalii despre modul în care centralele electrice își stabilesc prețurile la electricitate și despre modul în care sunt stabilite prețurile la electricitate în general pot fi găsite aici.

Click aici

Prețul nu este singurul lucru care diferențiază centralele electrice - trebuie să ne uităm și la capacitatea maximă pe care o pot furniza. Piața trebuie să decidă, pentru fiecare oră din zi, ce centrale electrice vor funcționa pentru a satisface cererea de energie electrică, luând în considerare toți acești factori.

Cum decide piața ce centrale să pună în funcțiune?

Ordinea de merit este principiul care guvernează modul în care stabilim prioritatea generatoarelor pe care le folosim pentru a furniza energie electrică în rețea. Ordinea de merit înseamnă că sunt utilizate mai întâi generatoarele care produc energie electrică la cel mai mic cost. Generatoarele mai scumpe sunt puse în funcțiune doar atunci când cererea de energie electrică nu poate fi satisfăcută de generatoarele mai ieftine. Pe lângă preț, piața trebuie să ia în considerare și capacitatea centralelor electrice de a produce electricitate într-un anumit interval de timp atunci când decide ce centrale să aleagă.

Imaginați-vă o coadă de generatoare, cu cele mai ieftine în față și cele mai scumpe în spate. Atât timp cât cererea de energie electrică poate fi satisfăcută de generatoarele din fața cozii, generatoarele mai scumpe vor rămâne inactive.

"Prețul de închidere a pieței" este cea mai mică ofertă acceptată în cadrul unei licitații pentru cumpărarea de energie electrică. Centrala cu cel mai mare cost marginal stabilește prețul de piață pentru toate centralele. Acest mecanism de stabilire a prețurilor este cunoscut în industria energetică sub denumirea de "modelul prețului marginal", deoarece toate centralele electrice primesc același preț pentru energia electrică, chiar dacă au oferit prețuri diferite.

Câștigați mai mulți bani în timp ce ajutați OTS să echilibreze rețeaua.

Nano Energies sunt experți în servicii auxiliare. Sunteți un operator de active energetice cu o producție sau un consum mare de energie electrică? Vă putem oferi acces la piețele europene de servicii auxiliare. Avem mai mult de un deceniu de experiență în acest sector, dispecerizare 24 de ore din 24 și algoritmi avansați de tranzacționare și prognoză pentru a vă oferi acces ușor la piețele de echilibrare a energiei și noi oportunități de afaceri. Aflați cât de mult puteți câștiga cu dispozitivul dvs. pe piețele de servicii auxiliare...

Contactați-ne acum.