Ce este Demand Side Response (DSR)?

Ce este Demand Side Response (DSR)?

Demand side response (DSR) este un set de măsuri care permit consumatorilor de energie electrică să își ajusteze consumul de energie ca răspuns la schimbările de ofertă sau de preț. Prin participarea la programe DSR, consumatorii își pot redirecționa consumul de energie electrică către momentele din zi în care energia electrică este mai abundentă sau mai puțin costisitoare, sau își pot reduce consumul total de energie ca răspuns la un semnal din partea operatorului de rețea.

Răspunsul la cerere (demand-side response - DSR), reprezintă o modificare a consumului de electricitate al unui consumator de energie electrică pentru a se potrivi cu oferta disponibilă de energie electrică. Alți termeni pentru a descrie DSR sunt demand-side flexibility (flexibilitatea cererii) sau pur și simplu demand response.

Pentru rețeaua de electricitate, producția și consumul trebuie să fie menținute într-un echilibru strâns - aici, în Europa, obiectivul este de a menține frecvența la 50 Hz. În cazul în care acest echilibru nu este menținut, pot apărea probleme precum întreruperi de curent, pene de curent și deteriorarea dispozitivelor conectate la rețea.

Furnizarea de energie electrică tinde să fluctueze în mare parte din cauza numărului de surse de energie regenerabilă care sunt încorporate în rețea - energia solară și cea eoliană sunt variabile, deoarece cantitatea de energie electrică generată depinde de schimbările meteorologice. De asemenea, alte situații, cum ar fi reparațiile și întreținerea centralelor electrice, influențează oferta relativă. Din cauza creșterii numărului de instalații solare și eoliene ca urmare a problemelor de securitate energetică, nevoia de DSR va crește în timp. 

Deoarece generarea de energie electrică este instabilă și tinde să perturbe echilibrul rețelei, DSR oferă o soluție la această problemă, fie prin limitarea consumului, fie prin transferarea consumului într-un alt moment, în funcție de capacitatea disponibilă a rețelei.

Cum funcționează?

DSR funcționează prin a stimula consumatorii de energie să reducă consumul de energie în perioadele de cerere maximă. Cel mai bun exemplu este fie o reducere a costului energiei prin intermediul tarifelor spot, fie rambursarea prin participarea la piețele de flexibilitate sau de servicii auxiliare. Există diferite mecanisme de compensare a stimulentelor de echilibrare în funcție de piață, însă acestea două sunt cele mai comune:

 • Flexibilitate - Dispozitivele sunt dezactivate în funcție de dezechilibrul relativ de pe piața intrazilnică. De exemplu, atunci când nu există suficientă producție de energie dacă nu este îndeajuns de însorit sau nu bate vântul destul de mult pentru o anumită perioadă.
 • Servicii auxiliare - Dispozitivele sunt licitate cu o zi înainte în cadrul licitației de servicii auxiliare, în funcție de parametrii de funcționare, cum ar fi numărul de ore în care pot fi disponibile într-o anumită zi. Dacă licitația este acceptată, aceste dispozitive pot fi compensate pentru că oferă servicii de rezervă și, de asemenea, primesc o valoare suplimentară pentru că sunt pornite în perioadele de necesitate.

Aflați mai multe despre rezerve și activare.

Află mai multe

Provocarea în aceste două exemple este asigurarea faptului că întreruperea operațiunilor nu afectează negativ activitatea obișnuită. Cu toate acestea, cu o analiză amănunțită, un plan și o setare corectă a parametrilor de funcționare, acest lucru este posibil.

Reducerea vârfurilor de consum

Reducerea vârfurilor de consum presupune reducerea consumului de energie în timpul unor vârfuri de cerere de energie pe termen scurt. Spre exemplu, vă puteți imagina o fabrică care oprește producția în timpul orelor de vârf, în mod ideal în acest interval de timp putând fi efectuate lucrări de întreținere sau alte activități care nu necesită un consum mare de energie. În exemplul de eficientizare a vârfurilor de consum, consumul global de energie este redus.

Managementul sarcinii

Managementul sarcinii implică direcționarea cererii către momentele în care oferta de energie este la nivelul cel mai ridicat, de exemplu, răcirea în prealabil a unui centru de depozitare la rece în perioadele cu cerere mai mică, în anticiparea unei perioade de cerere ridicată din partea rețelei - menținând în permanență temperatura la jumătate de grad față de temperatura optimă.

Care sunt industriile potrivite pentru DSR?

Pentru a oferi flexibilitate sau servicii auxiliare operatorului de rețea, ar fi necesar ca o cantitate rezonabilă de energie să poată fi gestionată la un anumit moment în timp. Cei mai potriviți candidați sunt industriile precum cele de depozitare la rece, de ciment sau de fabricare a oțelului. Orice industrie care are echipamente de producție care consumă o cantitate mare de electricitate poate fi, de asemenea, un candidat. 

Sistemele de încălzire, ventilație și aer condiționat, atunci când sunt suficient de mari, pot fi gestionate sau combinate cu alte dispozitive pentru a obține cantitatea de energie dorită sub managementul unui astfel de sistem. 

Este important de luat în considerare faptul că, în timpul unui eveniment DSR, activele energetice în cauză vor fi oprite sau reduse. Prin urmare, este necesară planificarea unui personal corespunzător sau a unei mentenanțe programate în timpul perioadelor de întrerupere. De obicei, prevalența unor astfel de perioade de întrerupere poate fi anticipată, iar programarea evenimentelor DSR nu va afecta negativ operațiunile comerciale obișnuite.

Rolul agregatorului în DSR

Agregatorul este responsabil pentru cea mai mare parte a activităților de DSR. Rolul agregatorului este de a permite participarea resurselor individuale care, în caz contrar, nu ar îndeplini singure cerința minimă de capacitate a produselor DSR. Agregatorul grupează dispozitive și licitează pe piețele serviciilor auxiliare și de flexibilitate în numele proprietarului de active. Agregatorul sprijină fiabilitatea și activitățile comerciale prin diversificarea resurselor în cadrul unui singur portofoliu.

Beneficiile DSR

 • Costuri energetice mai mici și venituri suplimentare
  Principalele avantaje ale participării consumatorilor la răspunsul la cerere sunt scăderea prețurilor globale la energie. Deoarece răspunsurile la cerere sporesc fiabilitatea rețelei, acestea au un rol important în contrabalansarea cheltuielilor cu energia, în special în perioadele în care costul energiei electrice este în creștere.
 • Reducerea prețurilor de pe piața angro
  DSR reduce necesitatea de a activa centrale electrice mai scumpe atunci când cererea este mare. Prin urmare, pe baza ordinii de merit, atunci când oferta poate fi redusă, acele centrale mai scumpe nu vor trebui să fie activate, iar costurile totale de producție sunt reduse. Acest lucru are un efect de descreștere a costurilor nu numai pentru participantul la sistemele DSR, ci și pentru toți cei care utilizează serviciile de rețea.
 • O rețea mai stabilă
  Implementarea DSR este adesea cel mai puțin costisitor și cel mai eficient mijloc de îmbunătățire a securității energetice și de asigurare a stabilității rețelei de energie. În cea mai mare parte, politica de securitate energetică se concentrează pe creșterea aprovizionării, cum ar fi adăugarea de noi centrale solare etc. Cu toate acestea, acest lucru reduce invariabil stabilitatea rețelei din cauza volatilității acestor surse. Punerea în aplicare a serviciului DSR funcționează precum adăugarea de sisteme de stocare a energiei, fără a fi nevoie de investiții suplimentare în aceste tehnologii.
 • Sprijinirea tranziției energetice
  DSR este necesar în primul rând din cauza variabilității inerente a surselor de energie regenerabile. Din anumite puncte de vedere, este un înlocuitor pentru stocarea mai costisitoare a bateriilor. În unele cazuri, poate necesita modificări ale programelor de funcționare etc., însă corelarea consumului de energie cu producția de energie rămâne una dintre cele mai bune soluții tehnologice pentru tranziția energetică.

Nano Energies vă poate analiza gratuit consumul de energie și vă poate oferi un plan operațional personalizat care vă ajută să puneți la dispoziție activele dumneavoastră energetice pe piețele de flexibilitate. Vă putem ajuta să vă reduceți dramatic costurile de energie, cu un efect minim asupra operațiunilor dumneavoastră.

Doriți să vă reduceți considerabil costurile de energie?  

Contactați-ne acum.