Companiile pot face economii la costurile cu energia electrică, contribuind în același timp la echilibrarea rețelei. Nano Energies, cu sediul în Praga, își lansează serviciile pe piața românească.

București,  22. ianuarie 2024

Companiile pot face economii la costurile cu energia electrică, contribuind în același timp la echilibrarea rețelei. Nano Energies, cu sediul în Praga, își lansează serviciile pe piața românească.

București,  22. ianuarie 2024

Nano Energies a primit în decembrie 2023 licența pentru a furniza servicii ca agregator independent de energie electrică în România prin intermediul filialei sale locale Digital Energy Services România. Licența reprezintă o oportunitate pentru multiple companii, care pot în acest fel să economisească sau să obțină surse suplimentare de venit prin conectarea la așa-numita “centrală electrică virtuală” și, de asemenea, să-și maximizeze potențialul dispozitivelor energetice. Intrarea pe piață a unui agregator precum Nano Energies oferă rețelei românești un impuls semnificativ și contribuie la prevenirea penelor de curent din sistem.

În termeni simpli, Nano Energies poate opera de la distanță echipamentele clienților săi fără a fi furnizorul lor de energie electrică. Compania utilizează tehnologii avansate de gestionare a consumului și a producției, ceea ce le permite clienților nu doar să economisească bani, ci să obțină și profituri suplimentare. În același timp, intrarea pe piață a unui agregator de flexibilitate oferă coloanei vertebrale a rețelei - sistemul de transport - un sprijin semnificativ pentru a ajuta la prevenirea întreruperilor.

"Foarte multe companii se pot alătura centralei noastre energetice. Sistemul de flexibilitate oferă venituri suplimentare pentru foarte mulți parteneri din sectoare precum cogenerare, biogaz, biomasă, generatoare diesel, boilere electrice, compresoare, baterii de stocare și altele. Aceste oportunități există aproape peste tot unde se generează, se stochează sau se consumă energie electrică. Organizațiile pot, oferindu-și flexibilitatea energetică, să acceseze surse suplimentare de venituri, contribuind în același timp la stabilizarea rețelei“,  explică Václav Těhle, CEO al Nano Energies.

Tehnologia Nano Energies îi ajută pe clienți să își gestioneze în mod optim consumul sau producția, fără a-și limita capacitatea de operare. Pentru majoritatea clienților, veniturile sunt obținute prin reglarea pe termen scurt a producției lor de energie, garantând în același timp o anumită flexibilitate față de rețea. Exemple relevante pot fi serele sau generatoarele diesel. Dacă o seră își reduce iluminatul sau încălzirea timp de câteva minute, poate câștiga câteva zeci de mii de euro pe an, fără niciun impact negativ asupra activității. Un generator diesel, utilizat pentru flexibilitate în regim de rezervă, poate asigura un venit suplimentar de aproximativ 30 - 40.000 de euro pe an pentru 1 MW, contribuind la o amortizare inteligentă a echipamentelor.

În plus, în toate aceste cazuri, Nano Energies ajută rețeaua să rămână echilibrată și să prevină crizele de alimentare cu energie electrică.

Actualmente, sistemele energetice sunt supuse unor schimbări tehnologice semnificative la nivel mondial, cu o sursă de energie fluctuantă și prețuri în creștere. În acest context, flexibilitatea energetică devine o parte importantă a soluției.

România s-a angajat să atingă o cotă de aproximativ 30,7% din sursele de energie regenerabilă până în 2030, prin Planul Național Integrat de Energie și Schimbări Climatice 2021-2030, din care capacitatea netă instalată de energie solară +3,7GWh (cu o țintă de 5,1 GWh) și eoliană +3,2GWh (ajungând la 5,3 GWh).

Despre Nano Energies

Înființată în 2008, Nano Energies este o companie cehă care oferă întreprinderilor posibilitatea de a gestiona energia electrică în mod eficient și responsabil - prin gestionarea flexibilă a consumului și producției de active energetice. Grupul continuă să dezvolte centrale electrice virtuale în Republica Cehă, Croația și România, alte țări fiind în curs de dezvoltare pentru o extindere a acestei activități. Centralele electrice virtuale contribuie la stabilizarea rețelelor electrice ale țărilor și promovează dezvoltarea surselor regenerabile de energie. În decembrie 2023, grupul ceh de companii Second Foundation a devenit unicul proprietar al Nano Energies.

Despre noi